Saveti za negu vaših stopala

Vaša stopala i pravilno hodanje utiče na vaš kičmeni stub

Alkohol, cigarete i masnoće stvari su za koje znamo da su štetne za zdravlje, ali čini se da i visoke potpetice spadaju u tu kategoriju jer se sve češće spominju u kontekstu velike štetnosti. Ako su pete stalno u podignutom položaju tada skraćuju lisne mišiće na nozi, celokupno opterećenje se prebacuje na prste, što opterećuje zglobove, a dodatno još prouzrokuje oticanje, žuljeve i slično.

Stoga je nužno s vremena na vreme, bez obzira ako ste navikli na visoke potpetice, prebaciti se na ravne cipele. Stabilnost stopala osiguravaju tri tačke: jedna na peti, druga ispod palca i treća ispod malog prsta. Ako stojimo bosi na ravnoj podlozi, veći deo telesne težine se prenosi na petu, a manji na prednji deo stopala.

Povećani pritisak na stopala
Pri povišenju od oko 2 cm opterećenje se izjednačava. Zatim što se potpetica povećava povećava se i opterećenje na prednji deo stopala. Ako obujete visoke potpetice, nosite ih nakratko. Dugotrajno nošenje takvih cipela, osim što deformiše stopalo, teško opterećuje i kičmu.

Deformacije kičme

Lek za umorne i bolne noge

Evo kako ćete se najlakše osloboditi neprijatnog osećaja težine u nogama i bolne napetosti u listovima, koji su najčešće posledica loše cirkulacije, dugotrajnog sedenja na poslu ili nošenja visokih potpetica...

Blaga masaža
Masirajte noge kremama i gelovima za vene koji ublažavaju otoke. Najbolji su preparati koji sadrže ekstrakte divljeg kestena i eterično ulje ruzmarina, jer oni imaju blago dejstvo protiv upala, pojačavaju mikrocirkulaciju i tonus zidova vena.

Hladno-topli tuš
Svakodnevno tuširanje iskoristite za hidromasažu. Hladnom i toplom vodom, naizmenično, tuširajte noge od članaka prema bedrima.

Vežbe za bolju cirkulaciju
Čim se probudite, podstaknite cirkulaciju desetominutnom vežbom: ležeći na leđima ruke stavite ispod zadnjice i kružite nogama kao da vozite bicikl. Kada ste kod kuće, nekoliko puta dnevno lezite na pod i noge podignite na zid. Već nakon pet minuta osetićete kako težina iz nogu nestaje

Večernja kupka
U mlaku vodu stavite šaku kuhinjske soli i nekoliko listova ruzmarina, a ako su noge jako otečene, dodajte dve šake listova matičnjaka. Nakon kupke stopala obrišite peškirom, trljajući ih od prstiju prema peti.

Briga o stopalima

Nega dečijih nogu

Kada se u vrtiću u prostoriji za presvlačenje oseti neugodan miris, razlog tome su znojne noge dece. Deca se takođe kao i odrasli znoje u svojim cipelama. Razlog je što ona poseduju jednako mnogo znojnih žlezda na mnogo manjem delu kože na tabanima. Neugodan miris nogu nastaje kod razgradnje bakterija kože i njihovih zadebljanja.

Da bi se sprečio neugodan miris i gljivice nogu, potrebno je noge Vašeg mališana posebno negovati, pogotovo ako su često u vrtiću u gumenim čizimicama, kao što je to obično slučaj:

Mislite na vašu decu

  • Prati dečije noge ujutro i uveče, dobro ih osušiti i između prstiju namazati kremom nakon pranja nogu obavezno obući čiste čarapice koje moraju biti od pamuka
  • Često menjati čarapice
  • Sintetičke čarapice su odlična podloga za bakterije
  • Kad god je moguće, pustiti dete da hoda bosonogo
  • Paziti pri kupovini obuće
  • Kupovati i leti i zimi obuću koja diše
  • Često menjati cipele da bi uložak cipele i materijal kojim je podstavljena mogao da se osuši u cipelama koje su izrađene od laka i veštačkih materijala vrlo brzo se skupi vlaga; zato je potrebno da cipele budu od prirodnih materijala.
  • Često provetravati cipele
Dobre navike